Passieve woningen zijn in opkomst in Nederland!

Passieve woningen zijn in opkomst in Nederland en dat komt omdat mensen steeds meer aandacht schenken aan energiebezuiniging. Bouwbedrijf Remco Broersen is inmiddels ook bezig met het bouwen van passieve woningen en om iedereen uit te leggen wat zo'n huis inhoudt, hebben we deze pagina opgesteld. Wilt u de bouw van passiefhuis bekijken, klik dan hier

Een passiefhuis wordt gebouwd volgens de eisen van het passiefhuis-certificaat en mogen niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar verbruiken. In Nederland gebruiken deze huizen vier keer(!!) minder energie dan een nieuwbouwwoning uit 2011 en stoot 54% minder CO2 uit.

Tijdens de bouw wordt extra veel aandacht geschonken aan het isoleerwerk, waar de woning na oplevering van kan profiteren. Een passiefhuis hoeft een aantal maanden per jaar niet actief gebruik te maken van een verwarmingssysteem. De benodigde warmte wordt gehaald uit passieve warmtebronnen, zoals: de zon, apparaten en de bewoners van het huis. Wat uiteindelijk zichtbaar wordt in uw portemonnee.In Nederland en België gelden de volgende eisen voor passiefhuizen:

1. Voor het verwarmen van het gebouw tot 20 graden Celsius mag niet meer energie verbruikt worden dan 15 kWh/m² per jaar. Dit betekent dat een haarföhn een passiefhuis van 100 m² zou kunnen verwarmen.

2. Een maximaal primair energiegebruik van 120 kWh/m² per jaar. Het primaire energieverbruik is de som van de energie die gebruikt wordt voor ruimteverwarming, koeling, warm tapwater, hulpenergie en elektrische apparatuur.

3. Een luchtdichtheid van maximaal n50 < 0,6 h-1. Dit betekent dat er maximaal 60% van de binnenlucht in één uur via kieren naar buiten mag stromen bij een luchtdrukverschil van 50Pa.

4. Het voorkomen van oververhitting in de zomer. Een passiefhuis zonder koelingsinstallatie moet een oververhittingsfrequentie van 10%[3] of lager halen. De oververhittingsfrequentie geeft het percentage van het jaar aan dat de binnentemperatuur boven de 25 graden komt. Een passiefhuis met koelingsinstallatie mag niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken aan koeling.